The East Building was a design and build project forming part of the University of Bath’s expansion programme, completed in early 2011. It is situated to the north of the Sports Training Village at the University’s Claverton Campus. The primary purpose of this building is for use as decant space for academic departments whilst their existing facilities are refurbished.

The building is a 3-storey, 4110 sq m building consisting of a pre-cast concrete frame with IKO single ply and ETFE roof coverings, clad in curtain walling, timber and render. Facilities include a 350 seat lecture theatre, a floor of general teaching accommodation and two floors of open plan office and administrative space.

The design of this new building shows a three storey construction of 4,100 square metres gross internal space. This includes a lecture theatre of 350 seats, and one floor of mixed general teaching accommodation. The two upper floors are designed for a flexible mix of open plan and cellular office and meeting space. The flexible layouts of the two upper floors should enable a variety of departmental occupations, although layouts for the lower floor and major lecture theatre should be considered on a more permanent basis. A central atrium will allow for climate control, circulation and social space. The building has been designed to achieve a BREEAM ‘Excellent’ rating and low costs in use.