Case Studies

Barge Arms Glouscester

 

Main contractors Cowlin Construction for Crest Nicholson south west

A five-storey block on the north side of the Barge Arm was designed to provide 67 one and two-bedroom apartments with two retail units on the ground floor. A long building to the east of the Barge Arm was designed to have 17 apartments and four commercial units with a 256-space four-level car park behind. The designs by Edward Cullinan Architects specified the use of natural, sustainably resourced materials and energy-saving technology, including water-conserving plumbing, effective insulation and home-working facilities. The plans were approved by Gloucester city planning committee on 5 Oct 2004.

Cowlin Construction started preparing the site to the north of the Barge Arm in December 2004 and soon uncovered some stone sleeper blocks of an 1820s horse operated tramroad. Meanwhile demolition contractors L A Moore started taking down the former Gloucester Sack Works building to the east of the Barge Arm.

By early June 2005, the structure of the ground and first floors of the apartments to the north of the Barge Arm were complete, and work was well advanced on the multi-storey car park to the east of the Barge Arm.

The apartments and multi-storey car park to the east of the Barge Arm were completed in August 2006, and the apartments to the north of the Barge Arm were finished in October 2006.


Bath University East Building

DSC04566
BathEastBldg098adjusted
DSC04557
DSC04562

 

The East Building was a design and build project forming part of the University of Bath’s expansion programme, completed in early 2011. It is situated to the north of the Sports Training Village at the University’s Claverton Campus. The primary purpose of this building is for use as decant space for academic departments whilst their existing facilities are refurbished.

The building is a 3-storey, 4110 sq m building consisting of a pre-cast concrete frame with IKO single ply and ETFE roof coverings, clad in curtain walling, timber and render. Facilities include a 350 seat lecture theatre, a floor of general teaching accommodation and two floors of open plan office and administrative space.

The design of this new building shows a three storey construction of 4,100 square metres gross internal space. This includes a lecture theatre of 350 seats, and one floor of mixed general teaching accommodation. The two upper floors are designed for a flexible mix of open plan and cellular office and meeting space. The flexible layouts of the two upper floors should enable a variety of departmental occupations, although layouts for the lower floor and major lecture theatre should be considered on a more permanent basis. A central atrium will allow for climate control, circulation and social space. The building has been designed to achieve a BREEAM ‘Excellent’ rating and low costs in use.


British Horse

IMG_7868
IMG_7861
IMG_7881
IMG_7851

 

 

The landmark building replaces the charitable organisation’s previous outmoded premises and sits within Abbey Park on a 3.5 acre site in rural Warwickshire. It was designed by London based firm Archial, one of the largest architectural practices and a member of the global Ingenium Group of companies.

The rural location of the new HQ building had a direct impact on its design, presenting the architects with a number of planning issues and design constraints. These included a requirement for the structure to be limited to a single story in order to minimize any impact on the openness of the green belt beyond.

Archial’s ingenious solution to the brief was to create a ‘doughnut’ shaped building which completely surrounds a mature oak tree. The façade is constructed from natural stone: European oak cladding and sedum were used on the roof. The latter was specified in order to create an eco-system around the central tree, ensuring its preservation through the retention of a moist environment around its roots.

There is also an ancient sweet chestnut which stands adjacent to the main entrance. This tree is reputed to be the second oldest in Warwickshire and, according to local legend, Robin Hood slept beneath it when passing through the area. In addition, car parking spaces are woven in-between established trees, this building was the most difficult of all buildings to construct and waterproof as no perimeter or central edges are straight

The British Horse Society is the UK’s largest and most influential equestrian charity We protect and promote the interests of all horses and those who care about them, including the 3.5 million people in the UK who ride or who drive a horse-drawn carriage with British Riding Clubs, they have over 111,000 members


Exeter University

UPP exeter (3)
various 035
various 037
DSC04859

 

Constructed By Cowlin Construction for £77 million. It has 1984 bedrooms and New Student Accommodation units. This state of the art eco-residence has been redeveloped by partners University Partnership Programme (UPP) and provides single standard, en-suite and studio accommodation, with its social activities and open air swimming pool, 6 various buildings  between  M2, 340m2 & 720 m2.

Super fast program these roofs were completed in 2-3 weeks each and on some building carpets were being installed at ground level whist the roofs were being install
top level timber frame buildings with brick outer finishes complete after the roofs were installed. Commenced contract in February 2011 complete October 2012, Constructed during College term times working around students.

Products
IKO Spectratex Fleece & Spectraplan SM120 Dark Grey inseam fixed with IKO plates and screws, full encapsulated parapets Spectra trims and Spectra membrane some on Fleece, some adhered due to weather restraints, Spectraplan walkways and free standing Hand rails


Longbridge Deverill

Longbridge Deverill Nursing Home  (7)
IMG_1229
IMG_1251
Longbridge Deverill Nursing Home  (5)

 

Constructed By Kennett Construction

The rear of the existing home had become overgrown with vegetation and over 100 trees & Part of the existing home had to be demolished to allow access and form a road into the new site, whilst keeping the existing home operational. All vegetation and trees were removed along with a 3.0mtr cut to form the ground floor as the natural formation was almost 45degrees, this totaling to over 15000 tons of sub soil ie 7500 cubic meters of soil.

All the sub soil was carted away from site in twenty ton loads, over 750 wagons to a local farmer who had a land fill license. The new home generally is traditonal construction consisting of 60 bedrooms split between nursing and dementia wards. To allow the split level build a 60 meter retaining wall had to be built, this consisting of a 3.0meter high wall reinforced concrete 300mm thick. The site had many challenges due to its location, and allowing the existing home to stay operational, and the split levels which involved many health and safety issues along the way, although no accidents were reported on this project.

Along with the 60 bedrooms the home also has a swimming pool, post office, bar and restaurant, inner courtyard garden on first floor, hairdressers, library, doctors surgery, and a IKO sedum roof throughout the building. The local area had no mains sewer so all foul drainage had to be taken across the A350 to a sewage treatment tank. The whole year of 2012 gave the project plenty of rain fall, and all was completed in february2013.


Weston Pier

pier
gallery-233
grand pier

 

The Grand Pier in Weston Super Mare was destroyed by fire in July 2008 and has been rebuilt by John Sisk & Son.
The challenges of constructing a high quality leisure venue on top of a fire damaged Edwardian substructure, 300 metres offshore in difficult weather conditions called for the very best engineering and programme management skills – which Sisk supplies. Access to the pier pavilion was restricted by weight limits on the pier waist and so Sisk used cranes mounted on ‘jack up’ barges to place steelworks and other construction materials. The works included the placement of an innovative composite steel level deck over the pavilion and pier head footprint – saving weight and build time when compared with a conventional concrete deck.

These decks were waterproofed by our company using Sarnafil Single ply waterproofing aprox 1400m2 in total area. There is also a new covered glazed walkway along the waist of the pier topped with a wave form GRP canopy affording covered access for visitors to the new pavilion. The new two and three storey steel framed pavilion superstructure is supported on new tubular piles that supplement the existing Edwardian pier structure. The pavilion houses brand new and exciting attractions as well as some old favourites and is a venue for weddings and special events as diverse as pop concerts, boxing matches and the Finals of the Miss Great Britain contest. The success of the project was recognized by the National Piers Society who presented the owners with a special award “in recognition of the Outstanding Achievement in restoring the Grand Pier.”


Royal British Legion

Royal British Legion
Royal British Legion
Royal British Legion
Royal British Legion
Royal British Legion

 

Rokgroup

The project is to construct two apartment blocks for Pegasus Retirement Homes and a short stay welfare facility for the Royal British Legion. The architects design is sympathetic to the surrounding buildings and as such the cast stone is very detailed. This is further complicated by the fact that the apartment blocks are being constructed with load-bearing walls whereas the Royal British Legion is a framed construction. Regular site meetings have taken place between all parties so that the sequence of the Sarnafil single ply roofing was installed with compromise


South Gate Bath

DSC03906
DSC04182
DSC03355
DSC03841

 

Covering nine acres, SouthGate Bath is a modern shopping destination in the southern quarter of this famous spa city.
Six Georgian-style buildings provide 37,600m2 of retail space, including a new department store, along with 5,000m2 of leisure and restaurant facilities and 99 new homes. The development also includes an 860-space basement car park. Approximately Hodge contract time on site 24 months, and the contract value £340k


St.Georges School

DSC02869
DSC02871
St Georges school (9)
DSC02865

 

The works comprised the construction of a new primary school. The single storey timber framed structure is founded on an insitu reinforced concrete raft. The envelope is clad with cedar boarding and facing brickwork and incorporates ‘Velfac’ type windows that are heat and rain sensitive. The roof is a ‘ribbed single ply type. The screeded beam and block ground floor conceals an under floor heating system. This system uses a thermal heat loop recovery process wth the heat being taken from a depth of 80 metres. The storm water drainage system utilises a ‘wildlife friendly’ silt attenuation pond with the external works included the installation of a sports pitch and permeable tarmac hardstanings.


St.James Place

St James Place Circenster (44)
St James Place Circenster (57)
DSC02273
DSC02284

 

Construction of modern, sophisticated, high quality office building

St James’s Place required a building which did not feel like a corporate office, but one which reflected its personality through a sophisticated design which would appeal to both their long standing and new clients. Being a carbon neutral company, the environmental credentials of this building were also extremely important.

The preparation of the construction site was completed in an environmentally friendly way, with over 50,000 tonnes of made ground being separated so that as much recyclable material as possible could be recovered.

The development consists of a high quality four-storey office in two blocks, joined by a feature glass street. The steel construction is clad in locally supplied natural limestone, in keeping with the local architecture, with the extensive use of glass giving the building an elegant and contemporary feel. The roofs are flat, ballasted and include a plant enclosure, paved terrace and extensive raised planting beds. Unique features also include brise soleil formed in steel and large sections of western red cedar; the front entrance is clad in black granite.

Internally, Kier’s joinery department contributed significantly by providing bespoke quality joinery throughout the building. The fit-out itself continues to enhance the building’s environmental credentials still further, with features including high frequency, energy efficient lighting with passive infra-red motion sensors; and an advanced heat recovery system to increase the efficiency of the heating and cooling of the building. High quality materials including limestone flooring, American black walnut and the extensive use of glass add to the contemporary, yet comfortable, feel of the building. The project won a BCO Award for best corporate workplace. A Plant enclosure, paved terrace and extensive raised planting beds have been installed on the roof


Stroud College

DSC00121
DSC00131
DSC00025
DSC00114

 

The official opening of Stroud College took place on Monday 2 July and in the line-up to greet HRH Princess Anne was Ben Ramsay, senior project manager at Moss. The state of the art college is now fully open to students, offering a range of courses from hairdressing to construction.

The ability of Moss to translate a concept into a functioning reality has resulted in the landmark structure of Stroud College. The three-storey building, which is unique in shape and configuration, is divided into four zones: a central rotunda, a curved teaching wing, an art wing with learning resources centre and a construction technology wing. One of the most significant challenges the team faced was to interweave the client’s fit-out requirements into shell construction and to do this at an early enough stage so that any modifications to the building fabric were avoided.
Congratulations and thanks to everyone involved for their handwork and enthusiasm.